Haikon Kartano

Vastuullisuus on pieniä tekoja ja uusia ideoita

Vastuullisuus on tärkeä osa haikon kartanon yritystoimintaa ja se näkyy hotellin, kylpylän ja ravintolan arjessa monella tavalla. Parhaat oivallukset kestävämmän huomisen puolesta syntyvät omia käytäntöjä tarkastelemalla. Lisäksi kartanon tukena on vastuullisuutta ohjaava green key -sertifikaatti.

Haikko tunnetaan upeasta kartanostaan ja merellisestä miljööstä. Kartanohotelli avasi ovensa vieraille vuonna 1966 ja toiminta on kehittynyt vuosikymmenten varrella huimasti, perinteitä unohtamatta. Kartanon ilmeessä on haluttu säilyttää tietty autenttisuus. Esimerkiksi vastikään uusittu hotellin baari sisustettiin vanhoilla huonekaluilla ja baaritiski sai uuden elämän entisöinnin ansiosta.

Ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen ja talouspäällikkö Jari Ylönen
Ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen ja talouspäällikkö Jari Ylönen

Haikon ravintolatoimenjohtaja Riitta Vesterinen kertoo, että Haikossa käytetään mahdollisimman paljon vanhaa ja vain hyvin vähän kertakäyttötavaraa. Päätös on osa Haikon vastuullisuustoimintaa ja kertakäyttöiset tuotteet, kuten servietit tai kylpylän astiat, ovat biohajoavia.

– Pari vuotta sitten haastoimme koko henkilöstömme miettimän, miten voisimme toimia vastuullisemmin. Sen myötä esimerkiksi puutarhurimme hyödyntää puutarhanhoidossa syntyvän biojätteen kompostissa oman mullan tuotantoon. Lisäksi meillä on yrttimaa ja ruuan koristeluun käytetyt kasvit ja kukat saadaan omasta puutarhasta, Vesterinen luettelee.

Keittiössä taas lanseerattiin kaksi vuotta sitten koko talon kattava suunnitelma siitä, miten ruokahävikki saataisiin pienemmäksi. Jokainen työvaihe käytiin läpi ja myös asiakkaat osallistettiin ruokahävikin hillitsemiseen pienellä muutoksella.

– Lisäsimme buffet-ruokailuiden yhteydessä pöytiin laput, joissa kehotamme asiakkaitamme ottamaan lautaselle vain sen minkä jaksaa syödä ja hakemaan sitten lisää. Lautasille jäävän ruuan määrä väheni puolella! Vesterinen kehuu.

Sertifikaatti tukee vastuullisuutta

Haikossa myös asiakkailla on mahdollisuus toimia vastuullisesti. Osa asiakkaista onkin hyvin tietoisia kuluttajia, joille kierrättäminen, kasvisruoka ja kestävät valinnat ovat tärkeä osa onnistunutta kartanokokemusta. Jotta asiakkaille voidaan tarjota parasta laatua kestävästi, myös tavarantoimittajien tulee olla vastuullisia ja kotimaisuus on aina plussaa. Esimerkiksi Fiblon on ollut Haikolle juuri tästä syystä helppo valinta.

– Meille on tärkeää tietää, mistä käyttämämme tuotteet ja elintarvikkeet ovat peräisin. Etenkin yritysasiakkaiden kohdalla vastuullisuus on selkeä kilpailuetu, Haikon kartanon talouspäällikkö Jari Ylönen kertoo.

Ylönen vastaa laajemmin Haikon vastuullisuudesta. Pyrkimyksiä tukee Green Key -sertifikaatti, jonka saaminen vaatii jatkuvaa kehittämistä ja vastuullisuudesta tiedottamista.

– Toisin kuin monet muut vastaavat sertifikaatit, Green Key antaa alalle sopivia, selkeitä ja toteutuskelpoisia vinkkejä mahdollisista uudistuksista. Se tekee tehtävästämme helpompaa ja auttaa tunnistamaan kehityskohteet, Ylönen taustoittaa.

Vaikka kehitettävää riittää, on Haikko ollut edelläkävijä monissa vastuullisuusasioissa jo pitkään. Jo 1980-luvulta asti hiilijalanjälkeä on pienennetty merilämmön avulla, joskaan vielä muutama vuosikymmen sitten hiilijalanjälki oli terminä täysin vieras.

– Olemme tehneet monia vastuullisuustekoja jo paljon ennen kuin ne ovat nousseet yleisiksi puheenaiheiksi. Paljon on jo saatu aikaan, mutta vielä on paljon tehtävää, Ylönen kiteyttää.

Seuraavat lupaukset onkin jo annettu: Haikon keittiöpäällikkö on päättänyt, että vuoteen 2021 mennessä kaikki Haikossa käytetty kala on kotimaista. Tämä ja lukuisat muut pienet ja arkiset teot ovat osa kokonaisvaltaista vastuullisuustekojen ketjua.

Käytännön tekoja lautasliinatehtaalla

Myös Fiblonilla vastuullisuus on ollut toiminnan perusjalkana jo pitkään.

– Vastuullisuus on meille ennen kaikkea tekoja ja siksi meille on luontevaa auttaa asiakkaitamme tekemään viisaita valintoja, jotka tukevat heitä omassa vastuullisuustyössään, kertoo Fiblonin brändi- ja viestintäjohtaja Anne Ekberg.

Kaikki Fiblonin tuotteet valmistetaan Porissa, mikä takaa suomalaisasiakkaille pienemmän logistisen hiilijalanjäljen. Lautasliinatehtaan toiminta on hiottu niin, ettei hukkaa synny juuri ollenkaan. Tuotannon päästöt ovat olleet nollassa vuodesta 2012 lähtien.

Vastuullisuuden todentaminen vaatii jatkuvaa seurantaa ja järjestelmällistä raportointia. Fiblonilla vastuullisuudesta on raportoitu jo kymmenen vuotta, viimeksi syksyllä 2019. Fiblon haluaa myös tarjota omaa osaamistaan ja näkemystään vastuullisuusasioissa asiakkaidensa käyttöön.

– Haluamme auttaa ravintoloiden ja kahviloiden keittiö- ja saliympäristöjen käytännön ratkaisuissa. Jos vastuullisuuden kehittäminen kiinnostaa yritystäsi ja haluat asiantuntijan tueksesi, autamme mielellämme! Anne Ekberg lupaa.

Rooster

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941