Artikkeli

Fiblonilla ei suunnitella yhtäkään tuotetta tai palvelua ilman, että vastuullisuusajattelu on mukana

Riittääkö vastuullisuuteen ympäristöystävälliset raaka-aineet ja vihreä sähkö? Ei tietenkään, toki ne ovat jo hyvä alku. Mitä vastuullisuusajattelu tuotesuunnittelussa oikeastaan tarkoittaa?

Vastuullisen tuotteen suunnittelussa on huomioitava monta näkökulmaa: raaka-aine, koko, pakkaus, valmistusmetodit ja käytön jälkeinen kierrätys tai lajittelu. Mutta ennen kaikkea tuotteen tulisi olla toimiva ja käyttökohteeseensa tarkoitettu. Vastuullisinkaan tuote ei auta, jos sitä käytetään virheellisesti.

Mitäkö tarkoitan? Hyvänä esimerkkinä valmistamamme lautasliinat. Jos käyttökohteeseen valitaan liian pieni tuote, käytetään sitä moninkertainen määrä. Vaikka raaka-aine olisi vastuullisesti valittu, käytetään sitä enemmän kuin olisi tarpeen. Myös jätettä tulee tällöin enemmän kuin olisi tarpeen. Oikean kokoinen tuote takaa optimikäyttömäärän ja näin vältetään ylimääräinen jäte.

Hyvin suunniteltu pakkaus poistaa turhan hävikin – kaikki tuotteet käytetään siihen mihin pitääkin. Hyvin suunniteltu pakkaus on helppo avata ja ennen kaikkea helppo säilyttää – hygieenisenä ja siistinä. Aukinaiset pakkaukset aiheuttavat helposti hävikkiä, jos ne eivät ole hyvin suojattuja. Hyvin suunnitellusta pakkauksesta on helppo ottaa tuote kerrallaan. Näin voidaan välttää hävikki kokonaan tuotteen pakkauksesta ottamisen yhteydessä.

Pienet tilat yleistyvät. Tämä tarkoittaa myös pienempiä säilytystiloja. Pienet pakkauskoot helpottavat säilytystä ja nopeuttavat tuotteen kiertoa. Myös tuotteiden kokeilu on helpompaa, kun ei tarvitse sitoutua kerrallaan isoihin määriin.

Vastuullisesti suunniteltu tuote valmistetaan energiaa säästäen. Uudet, energiatehokkaat valmistuslaitteet takaavat vastuullisen tuotannon. Vastuullisuutta lisää energian talteenotto, koneiden nopea reagointi mahdollisiin alasajoihin ja lämmön hyötykäyttö. Myös valaistuksessa voidaan käyttää uusinta teknologiaa esimerkiksi liiketunnistimia hyväksikäyttäen.

Vastuullisesti suunnitellun tuotteen koko on mietitty tarkkaan. Tuotteen pitää olla sopiva käyttöönsä, mutta toisaalta kaikenlaista hukkaa valmistuksessa tulee välttää. Hyvänä esimerkkinä omasta tuotannostamme esimerkiksi muotoon leikatut niskaliinat. Niskaliinan valmistus tapahtuu linjastossa, jossa liinan koko suunnitellaan tarkkaan istuimeen sopivaksi. Valmis tuote on suorakaiteen muotoinen. Pyöristetyt kulmat tai viistetyt reunat tarkoittavat aina sitä, että osa tuotteen materiaalista menee hukkaan eikä sitä pystytä käyttämään hyödyksi. Todellinen raaka-aineen kulutus on siis tuotteen kokoa suurempi. Vastuullinen suunnittelija miettii tarkoin tuotteen muodon todellisen tarpeen.

Vastuullinen pakkaus suunnitellaan paitsi tuotantoon sopivaksi myös helposti hyllytettäväksi (päivittäistavara) tai säilytettäväksi (ammattikäyttö). Tuotteen pitää kestää kuljetus ja toisaalta sopia hyvin kuormalavalle. Isommat erät pitää suunnitella EUR-kuormalavalle sopiviksi siten, että kuljetustila käytetään mahdollisimman hyvin hyödyksi. Pakkauksen pitää suojata tuotetta, mutta sitä ei saa olla liikaa, jotta vältetään ylipakkaus. Vastuullisen tuotteen suunnittelu vaatii monipuolista asiantuntijuutta.

Vastuullinen suunnittelija osaa suunnitella tuotteeseen tulevan painatuksen monelta eri kantilta. Visuaalinen suunnittelu aloitetaan tietenkin esteettisen näkökulman kautta. Mutta heti perään on syytä miettiä miten tuotteen toimivuus voidaan parhaiten säilyttää. Esimerkiksi lautasliinan kohdalta on syytä muistaa lautasliinan käyttötarkoitus. Ammattikäyttöön suunniteltaessa ei pelkkä visuaalisuus riitä. Lautasliinan pitää olla myös pehmeä ja imukykyinen. Laajat painopinta-alat sulkevat imupintaa ja tuotteen toimivuus heikkenee. Paras lopputulos huomioi paitsi visuaalisuuden myös toimivuuden.

Vastuullinen tuote myös valmistetaan vastuullisesti. Siihen tarvitaan vastuulliset raaka-aineet, vastuulliset tuotantolinjat mutta myös asiallinen työvoiman käyttö ja kohtelu. Vastuullinen tuote valmistetaan kaikki eettiset näkökohdat huomioiden.

Vastuullista tuotetta ei kuljeteta turhaan maapallon toiselta puolelta, jos se on saatavilla naapurista. Vastuullista tuotetta ei makuuteta varastoissa, vaan se pidetään kierrossa tuoreena ja ajantasaisena. Vastuullisen tuotteen takana on vastuullinen yhteistyö. Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että maailma on valinta valinnalta parempi paikka myös tuleville sukupolville.

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, jonka sydämessä vastuullisuudella on erityinen paikka.

Anne Ekberg

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941